Het maken van ikonenplanken

HET MAKEN VAN DE IKONENPLANKEN

Ikonen planken maken/prepareren voor het schilderen is een ambachtelijk en tijdrovend proces. Het geeft veel voldoening om na alle laagjes en het drogen en schuren je ‘eigen’ planken gemaakt te hebben. Voor de planken zijn diverse houtsoorten geschikt, hardhout, beuk, eik, lindehout enz. als het maar goed gedroogd is. Ook multiplex kan worden gebruikt en is vooral handig bij grote panelen omdat dit niet kromtrekt.

Voor het voorlijmen van de plank worden eerst korrels beenderlijm een nachtje in water geweekt. De andere dag au bain Marie verwarmen. Dit warme mengsel strijken we op de plank, laten drogen en dan nog een keer. Dan voor de derde keer insmeren en er een lapje linnen of dunne katoen op lijmen. Nogmaals lijm hierover. Een weekje laten uitharden.

Dan wordt er een krijtsoepje gemaakt van geweekte lijmkorrels beenderlijm en huidenlijm, water en krijt. Weer au bain Marie opwarmen, max 40 graden. Met dit lauwe mengsel wordt de plank ingesmeerd met een platte kwast. Steeds tussendoor laten drogen en afwisselend in lengte en breedte smeren. Minimaal 7 lagen! Minstens een week laten drogen. De overtollige stof wordt afgesneden. Daarna met fijn schuurpapier schuren. Meestal doe ik dit in de zomervakantie omdat ik dan buiten kan schuren vanwege het stof.

Wil je zien hoe het gaat, dan ben je welkom om mee te kijken en evt. te helpen.                                                

Reacties zijn gesloten.